PL |  EN
.
Wielkość czcionki Drukuj
Sobota, 29 kwietnia 2017, imieniny : Hugona, Piotra, Roberty
I zlot food trucków w Nowym Sączu - dzień I
 

Od 29 do 30 kwietnia 2017 r. Nowy Sącz stanie się gastronomiczną stolicą małopolski, bowiem w tych dniach odbędzie się I Zlot Food trucków. Na płytę nowosądeckiego rynku zjadą się najlepsze food trucki z Polski serwujące dania kuchni z całego świata m.in. włoskiej, meksykańskiej, czy hiszpańskiej.

Każdy znajdzie coś dla siebie!

Food truckfurgonetka, będąca punktem sprzedaży jedzenia, zwykle przygotowanego na zasadzie bufetu/restauracji na wynos. W takich pojazdach może znajdować się kuchnia służąca do przygotowywania posiłków na ciepło. /www.wilipedia.pl/

Oto specyfika najciekawszych z nich:

  1. Fabryka Frytek – Pyszne, chrupiące i pachnące frytki belgijskie, wyjątkowe, oryginalne belgijskie sosy oraz przekąski fingerfood (w tym krewetki).
  2. Bart Burger – burgery wołowe. Oto ich opis na fb: „Bart Burger food truck – to coś więcej niż jedzenie.Do produkcji naszych burgerów używamy tylko najwyższej jakości, zdrowych i ekologicznych produktów. W świat kulinarnych marzeń zabierze Was idealnie wysmażona (w zależności od upodobań) sezonowana wołowina, której smak zapamiętacie na długo. Idealnym dopełnieniem będzie pyszna i chrupiąca bułka pszenna lub żytnia oraz zawsze świeże warzywa pochodzące z ekologicznych upraw. Dla nas kuchnia to coś więcej niż jedzenie, dlatego wkładamy w nią całe serce i zapraszamy do pokochania naszych BURGERÓW!”
  3. ROTI – kuchnia azjatycka. W kuchni azjatyckiej króluje połączenie kilku smaków. Przykładem tego są chociażby tajskie zupy takie jak: Tom Yum i Tom Kha. Indyjskie curry z ciecierzycy z gorącymi pendżabskimi chlebkami i Roti Gluay – słodki bananowy deser.
  4. Calavera Mexican Grill – kuchnia meksykańska (tex0mex). Ich opis: „Calavera Mexican Grill to autentyczne, różnorodne i kolorowe dania kuchni meksykańskiej. W Meksyku je się głównie na ulicy, stąd pomysł na food trucka, który choć na chwilę, poprzez wyjątkowe smaki, przeniesie Was do tego wyjątkowego kraju. Menu Calavera to tacosy, quesadilla, burrito, tostadas zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej.”
  5. Złote paluchy CHURROS – Hiszpańskie Churros to paluchy o długości 15 cm, zrobione z ciasta, które po upieczeniu są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Podaje się je na słodko: zawsze posypane cukrem pudrem i opcjonalnie z cynamonem/nutellą (która jest w zbiorniczku obok). Chłopaki „na pierwszy raz” polecają Wam opcję „full wypas”, czyli ze wszystkim. Churros smażone są na zamówienie, więc po 2 minutach oczekiwania otrzymacie paczuszkę z 6 lub 8 pysznymi, ciepłymi, chrupiącymi paluchami.
  6. U Włocha – Food truck z prawdziwym Włochem na pokładzie. Prawdziwa pizza wypiekana na miejscu z własnego ciasta i świeżych składników to nie jedyny produkt, którego będziecie mogli skosztować w tym food trucku. Zaserwują również inne włoskie przysmaki takie jak np, Piadina – podawany na ciepło cienki placek z pszennej mąki z nadzieniem, włoskie sałatki, napoje i inne przekąski.
  7. UNICO – sandwiche pulled pork. Ich opis: „Z naszego Food Trucka możecie zjeść GRILLOWANE SANDWICHE w niezwykłych kompozycjach smakowych. Podstawą naszych kanapek jest wysokiej jakości naturalne pieczywo wypiekanego wg. tradycyjnych receptur, łączone ze starannie dobranymi składnikami, świeżym soczystym mięsem, warzywami i dodatkami najwyższej jakości.Przewodnim składnikiem naszych kanapek jest Pulled Pork -długo pieczona w niskiej temperaturze łopatka wieprzowa.Nasz aromatyczny Pulled Pork podajemy w postaci dużych, grillowanych kanapek w następujących połączeniach:
    CLASSIC – z klasyczną surówką collesław i sosem BBQ.
    HOT – z papryczkami jalapeno, czerwoną cebulą, piklami, sałatą oraz sosem majonezowo-musztardowym.
    CHEESE – z serem, grillowanym bekonem, czerwoną cebulą, piklami, sałatą oraz sosem BBQ.
    W naszej ofercie mamy również kanapkę SWEET PORK czyli spora porcja bekonu w kompozycji z grillowanym serem camembert i słodką żurawiną z dodatkiem czerwonej cebuli i sałat.
    A na wegetarian czeka kanapka WEGE czyli grillowany ser camembert z prażonymi orzechami, żurawiną, czerwoną cebulą, sałatami i naszym autorskim sosem.
  8. Los Santos – kuchnia międzynarodowa. Ich opis: „Potrawy serwowane są w formie przekąskowej, aby można było się nimi dzielić w gronie rodziny i znajomych, lub – dla bardziej głodnych – w formie sandwitcha, np. bałkański burger, meksykańskie burritos czy tajski wrap. Nasz zespół tworzą kucharze z pasji, zamiłowania, ale również z zawodu – prawie 10-letnie doświadczenie zdobywali w warszawskim hotelu Radisson Blu, restauracji Karpielówka, oraz w wyróżnionym w tegorocznym przewodniku ,,MICHELIN – MAIN CITIES OF EUROPE 2016″ Domu Wódki.
    Nasza slow food`owa idea towarzyszy nam od samego początku, dlatego do przygotowywania dań wybieramy nasze rodzime produkty, nieprzetworzone, bez polepszaczy. Dania, w tym również wszystkie sosy, są przygotowywane na miejscu, wg naszych receptur, a nie kupowane w postaci półproduktów, dlatego wszystkie smakują oryginalnie i wyjątkowo.”
  9. Słodki Smak Azji – lody tajskie oraz nowość na polskim rynku, czyli gofry bąbelkowe.
  10. Fabryka naleśników – to truck, który smaży przepyszne naleśniki w różnych odsłonach na słodko i na słono, z owocami lub warzywami, jak kto woli. Każdy znajdzie coś dla siebie
Wstecz